Have an account?

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συλλογή υπογραφών για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Φ. Κάστρο


1.12.09

«Ομάδα πολιτών» από την Αργεντινή συλλέγει υπογραφές μέσω του Διαδικτύου για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα κουβανικών πληροφοριών Cubadebate.cu.

Η διεύθυνση της «ομάδας πολιτών» από την Αργεντινή είναι Fidelnobeldelapaz@gmail.com, και όπως έγινε γνωστό η ομάδα αυτή εκπροσωπεί κοινωνικά, πολιτιστικά, πανεπιστημιακά και άλλα κινήματα καθώς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα όμως με τους κανόνες της επιτροπής για το Νόμπελ, μια «ομάδα πολιτών» δεν μπορεί να προτείνει υποψηφιότητες. Μόνο κοινοβουλευτικοί, υπουργοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, εξέχοντες εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και η ίδια η επιτροπή έχουν αυτό το δικαίωμα.

Ωστόσο στην κουβανέζικη ιστοσελίδα αναφέρεται ότι «οι επιτυχίες της Κούβας στους τομείς της υγείας και της επιμόρφωσης υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο από το 1959 έως το 2006, παρά το παράνομο και μακρόχρονο εμπάργκο των ΗΠΑ», εξηγούν αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο 83χρονος σήμερα Φιντέλ, πατέρας της κουβανικής επανάστασης αντικαταστάθηκε στα τέλη του Ιουλίου του 2006 από τον αδελφό του Ραούλ 78 χρόνων, λόγω της εξαιρετικά κακής του υγείας η οποία όμως δεν τον εμποδίζει να δημοσιεύει στην εφημερίδα του κόμματος, «Γκράνμα», πολύ συχνά άρθρα του και σχόλια για διάφορα παγκόσμια θέματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου