Have an account?

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα… υπάρχει πιο σωστή ανάλυση;

Αυτά είπε στην Κόστα Ρίκα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο της σοσιαλιστικής διεθνούς. Άραγε οι άλλοι διεκδικητές της αρχηγίας συμφωνούν ή διαφωνούν;
«Οι περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπως σήμερα η Ελλάδα και αλλά ευρωπαϊκά κράτη, πέρασαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Πέρασαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις παρότι  ήσαν πλούσιες. Πλούσιες  σε φυσικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ο πλούτος αυτός  συχνά έγινε λάφυρο των λίγων και ισχυρών, ήταν στο έλεος  εξαρτήσεων και εξωθεσμικών επεμβάσεων. Γι’ αυτό και οι κρίσεις αυτές είναι όχι μόνο οικονομικές αλλά κατεξοχήν πολιτικές.
Η εμπειρία μας στην Ελλάδα ήταν παρόμοια. Μια
συντηρητική κυβέρνηση κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία μας. Διόγκωσε το δημόσιο χρέος και άφησε τη χωρά μη ανταγωνιστική, με ένα κολοσσιαίο έλλειμμα. Δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να αναγκαστούμε να δανειστούμε  από τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αλλά αν η Ελλάδα υπήρξε θύμα  ενός καπιταλισμού πελατειακού τύπου, όπου τόσο το κράτος όσο και η αγορά  χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών, η Ευρώπη  είναι σήμερα θύμα  μιας  μυωπικής αντίδρασης απέναντι στην κρίση. Η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε.
Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε στη ρύθμιση των αγορών. Διαφορετικά  θα βρεθούμε στο έλεος των κερδοσκόπων¨.
Και όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ, ο προεδρικός υποψήφιος των σοσιαλιστών στη Γάλλια, «ο αντίπαλος που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν έχει πρόσωπο. Είναι ένας αντίπαλος που χρησιμοποιεί μη συμβατικά μέσα. Δεν έχει εκλεγεί αλλά είναι πανίσχυρος, δημιουργώντας νέες ανισότητες  και αδικίες. Είναι η εξουσία των αγορών έναντι στις δημοκρατίες μας.  Είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε ένα νέο παγκόσμιο σύστημα σε βάρος της εξουσίας των πολιτών».    
                                                                 smartpost  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου