Επί Παυλόπουλου, η κοπή της πίτας του σωματείου των εργαζομένων στο υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγούνταν με... 145.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα». Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος ανακάλυψε τα σχετικά παραστατικά και ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα στο υπουργείο με αντικείμενο την υπέρβαση των δαπανών, τις σπατάλες και τα ρουσφέτια των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Αφορμή για τις αποκαλύψεις αποτέλεσε η φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Εργαζομένων του υπουργείου. Ο κ. Ντόλιος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και όταν ανέβηκε στο βήμα το χειροκρότημα το οποίο εισέπραξε ήταν χλιαρό, ενώ η υποδοχή του τέως υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ήταν ιδιαιτέρως εγκάρδια. «Μου προξένησε εντύπωση» είπε προς «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Νικολακόπουλο ο κ. Ντόλιος. «Και αυτό γιατί το ποσοστό της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο υπερβαίνει το 70%».
Το τι πραγματικά συμβαίνει τού το αποκάλυψε ένας εργαζόμενος. «Κύριε υφυπουργέ, ο κ. Παυλόπουλος, σε αντίθεση με την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιχορηγούσε την κοπή της πίτας», του είπε.
Έτσι, ξεκίνησε η έρευνα. Ο φάκελος που έχει σχηματίσει ο Γ. Ντόλιος είναι εξαιρετικά ογκώδης. «Δεν είναι μόνον η επιχορήγηση του συλλόγου με 145.000 ευρώ» λέει. «Μονοπρόσωπη εταιρεία, όπως διαπιστώθηκε, έχει επιχορηγηθεί με 7 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο έκανε επιδοματική πολιτική σε βάθος τριετίας με κονδύλια ύψους πολλών εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, χωρίς βεβαίως για αυτή την κατάσταση να ευθύνονται οι εργαζόμενοι».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος αποφάσισε στο τέλος του 2008 να αυξήσει ένα επίδομα των εργαζομένων του Εθνικού Τυπογραφείου και να το επεκτείνει σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων. Ως τότε οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο λάμβαναν υπό μορφή επιδόματος το 35% από τα έσοδα των δημοσιεύσεων των ανωνύμων εταιρειών. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από τον κ. Παυλόπουλο σε 50% και σε βάθος τριετίας. Η αύξηση αυτή αντιστοιχούσε μηνιαίως σε 100 ευρώ για κάθε εργαζόμενο το 2009, σε 135 ευρώ το 2010, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί για το 2011.
Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση που δόθηκαν επιλεκτικά αυξήσεις κάτω από το τραπέζι. Με ένα νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Παυλόπουλος στη Βουλή στο τέλος του 2008 ενοποιούνται και καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2009 τα επιδόματα των υπαλλήλων των περιφερειών, «ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους». Στην πράξη άρχισε να χορηγείται στους υπαλλήλους μια μηνιαία ειδική παροχή, η οποία συνεντέλλεται με τις μηνιαίες αποδοχές τους και το ύψος της οποίας ορίζεται ανάλογα με την κατηγορία του υπαλλήλου ως εξής: κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 550 ευρώ, κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 510 ευρώ, κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 470 ευρώ και κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) 450 ευρώ. Η ερμηνεία που εδόθη είναι ότι «με τον τρόπο αυτόν αίρονται, ως το τέλος του 2012, οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων στους οποίους, παρότι έχουν το ίδιο αντικείμενο απασχόλησης, καταβάλλονται διαφορετικά επιδόματα, επειδή ακριβώς οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από διαφορετικούς φορείς».
Εκτός από τα ποσά αυτά, τα οποία δεν έχουν καν προϋπολογιστεί αλλά δεσμεύουν έως το 2012 την παρούσα κυβέρνηση, κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 6 εκατ. ευρώ για τη «συντήρηση» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας το οποίο ίδρυσε ο κ. Παυλόπουλος για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών με τον Ν. 3345/05.
Με ποσοστό 0,5 τοις χιλίοις των ετήσιων δαπανών μισθολογικών δαπανών για το προσωπικό του Δημοσίου, δηλαδή με 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα επιχορηγείται ως το 2014 και η επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη (22.11.2004) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της ΑΔΕΔΥ. Ακόμη και ετήσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ είχε προβλεφθεί το 2009 για την καταβολή σε όλους αδιακρίτως τους αντινομάρχες, που έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου του δημόσιου τομέα και έχουν επιλέξει τον μισθό της θέσης από την οποία προέρχονται, του 50% των εξόδων παράστασης. Σε 3,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απώλεια εσόδων του κράτους μόνον από την ενσωμάτωση της εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων ΟΤΑ α΄ βαθμού στα μηνιαία κατ΄ αποκοπήν έξοδα κίνησης που λαμβάνουν αυτοί και την ως εκ τούτου μη υπαγωγή της σε φόρο εισοδήματος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου